Portret de Atelier - Florista

Portret de Atelier - Florista

Afacerile creative au o modalitate inedită de a dărâma zidurile dintre noi, profesioniștii de frumos, și de a ne ambiționa și mai mult.  Acești creativi intră în clubul Creatorilor de frumos @Avantflor și rămân acolo, aprinzându-ne sentimentul de aventură, melancolie și curiozitate.

Florista este primul interviu conturat în Portret de Atelier. Alice Iulia Bondor e cofondator Florista - flower shop din Oradea. A absolvit Facultatea de Business, din cadrul Universității Babes-Bolyai Cluj Napoca, secția Administrarea Afacerilor licență & master. Clujul a ramas orașul ei de suflet: ”a fost cea mai bună alegere pentru Alice cea de la 19 ani - o rampă de lansare plină de învățături de viață importante și locul unde am descoperit arta florală si având-o îndeaproape pe Cătălina Potra de la florăria La vie en rose care m-a învățat bazele acestei meserii minunate”.

Alice este acum în Oradea, orașul natal. În 2020 a început într-un mod ambițios și elegant o florărie care oferă buchete, decorațiuni de sezon și cadouri personalizate, dar și concepte și decoruri pentru nunți, evenimente speciale sau corporate. Mai jos vă prezint, prin cuvinte și imagini, Portret de Atelier Florista. 



1. Cum colaborezi cu echipa ta? Abordați toate proiectele pe care le aveți în Florărie ca și un tot unitar? Aveți deja o procedură de lucru bine stabilită sau fiecare proiect este abordat diferit?

Sunt anumiți pași standard, care sunt oarecum repetitivi, însă fiecare proiect este diferit și necesită un proces creativ care rareori se repetă. Suntem tineri, debordăm de creativitate, FOARTE muncitori, iubim arta florală și urmărim tot ceea ce apare în acest domeniu. Acestea cred că sunt atuurile noastre principale. Toate proiectele ne unesc ca echipă și ne ajută să scriem o scenografie cu plante, flori, cadouri și instalații florale care merită să fie văzute și sărbătorite - aceasta este filosofia Florista. 

  2. Sunt întotdeauna lucrurile, într-un atelier de design floral, la fel de frumoase pe cât par?

Sunt convinsă că pasiunea și ambiția pentru domeniul în care lucrezi, alături de o inteligență emoțională potrivită, sunt esențiale pentru a depăși impedimente, situații grele sau neplăcute. Aceste atuuri atent orchestrate ne ajută să fim îngăduitori în situații limită. La urma urmei, fiecare pas face parte dintr-un proces a cărui finalitate atenuează și te face să escaladezi toate greutățile pe care le-ai întâmpinat pe parcurs; uneori ești și tu uimit de finalitatea pozitivă a traseului creativ, cu toate dificultățile lui.
Arta florală implică mult mai mult decât o simplă “joacă” cu flori. Sunt multe ore de studiu în spate, dacă îți dorești să ajungi la un anumit nivel de experiență și cunoștințe, petrecute la temperaturi nu tocmai plăcute. E o muncă fizică foarte mare până când florile ajung să fie așezate frumos în florărie, totul este contra timp și trebuie să știi să îți gestionezi timpul foarte, foarte bine și să reziști presiunilor unei zile ce nu se vrea îmblânzită.


 3. Cum dialogați și cum gestionați relația cu clienții? Ce importanță îi acordați?

Îi acordăm o importanță foarte mare, a fost unul dintre aspectele la care am ținut foarte mult atunci când am început Florista. Asta pentru că datorită lor evoluăm și doar printr-o comunicare caldă, deschisă și jovială putem primi feedback astfel încât să corectăm ceea ce trebuie corectat. 
E o bucurie să colaborez cu clienții florăriei și e chiar unul dintre aspectele de care sunt foarte mândră. Sunt mulți care sunt alături de noi, încă din primele luni, și au o încredere atât de mare în noi, încât nu cred că există o apreciere mai importantă; iar faptul că văd arta florală în aceeași direcție cu noi e absolut minunat și vreau să accentuez acest MULȚUMESC și aici. 

    4. Care este viziunea pentru atelierul vostru și ce inițiative întreprindeți pentru a transforma această viziune în realitate?

Ne dorim să creăm compoziții florale studiate, cu adevărat deosebite, pentru că suntem extrem de pasionați de flori. Nu ne dorim buchete la întâmplare, doar voluminoase, fără să fie studiate și realizate corect. Ne inspirăm constant din munca altor floriști atât din țară, cât și din străinătate, participăm la workshopuri florale, achiziționăm periodic cărți din domeniu și cursuri. Nu există perioade în care acest aspect este lăsat deoparte. Creația florală și documentarea sunt pentru Florista un tandem valoros. Mai avem multe de învățat și suntem nerăbdători să investim timp și resurse în asta. 

      5. Când știi că un design și-a îndeplinit misiunea?

Atunci când îl privesc și îl văd ca un tablou frumos pictat care aduce bucurie tuturor care îl observă, dar mai ales iubitorilor de artă, de frumos. Sunt conștientă că pentru fiecare dintre noi frumusețea și estetica emană o energie unică, însă experiența și încântarea sinceră a  privitorului sunt imperios necesare pentru standardele creative ce poartă semnătura Florista.

      6. Există vreun proiect atipic pe care încă visați să-l realizați? Care este acesta?

Sunt pasionată de instalațiile florale și îmi doresc ca la un moment dat să realizăm o instalație cu un design deosebit, la o scală mai mare, într-un loc emblematic din Oradea.  

     7.Care este filosofia voastră în ceea ce privește designul floral și ce designeri admirați (din țară și/sau străinătate)?

Filosofia Florista se transpune în dorința de a crea emoții prin compoziții florale studiate și inedite. Îmi doresc ca privitorii să vadă dragostea și pasiunea pe care le revărsăm în meseria noastră.
Admirăm foarte mulți designeri atât din țară, cât și din străinătate și suntem inspirați mereu de munca lor. Ne simțim chiar norocoși să putem admira lucrările lui Nicu Bocancea și să-i privim stilul de muncă. Cătălina Potra ne este foarte apropiată sufletului nostru, o admirăm foarte mult pentru povestea ei. Îi mai amintesc pe Elena Anne-Marie florist, Ioana Tanțău, Tulipina, Joseph Massie, Jeff Leatham, iar lista poate continua.

      8. Cu ce artist dorești să colaborezi?

Hmmm… grea decizie... Asta pentru că îmi vin în minte prea multe nume. Însă am în minte câteva florării din Rusia a căror stil îl urmăresc îndeaproape în ultimul timp și în care mă regăsesc. Cred că cineva din direcția aceasta deoarece sunt curioasă atât de designul floral, cât și de aspectele ce țin de management, logistică și achiziții. Sensibilitatea și dorința noastră de reușită artistică în designul floral este nemărginită.

Acest interviu este un proiect Avantflor care se ambiționează să fie un multiplicator de valoare pentru toți cei interesați de mediul afacerilor creative din România. Scrie-ne la adresa office@avantflor.ro dacă vrei să faci parte din seria de interviuri sau dorești să recomanzi un Atelier Floral, un Event Planner sau un Decorator.  



 


 

Suport clienti LUNI-VINERI 8.30-17

0722 679 430 office@avantflor.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!