Portret de Atelier - Florăria COS

Portret de Atelier - Florăria COS
Portret de Atelier se îmbogățește azi cu încă un portret de creativ - Florăria COS
Încerc să-ți descriu această vizită în atelier cu și mai multe detalii de această dată, mai ales că am reușit să vizitez live Atelierul Georgianei din Drobeta-Turnu Severin. Am stat confortabil încercuită de flori, cutii, ambalaje și o priveliște către vitrina frig cu aranjamente în zi de marți, dis de dimineață la un interviu care creionează în linii mari începuturile Forăriei Cos, dezvoltarea unei afaceri ambițioase în design floral, provocări din viața de zi cu zi și oameni cu putere de a fi model pentru floriști la început de drum sau pe drum bătătorit.
Întrebările mele le vezi mai jos, ușor sugerate, însă răspunsurile Georgianei emană curaj, veselie și optimism. O infuzie fix de ce ai nevoie, sper, în acest început de vară. Bine te-am regăsit la al doilea interviu din inițiativa ”Portret de Atelier”, proiect inițiat de către Raluca Mîțu.


1. Cum a început parcursul tău ca și florist și ce te-a atras în această profesie?

Georgiana: Cochetez cu florile de mai bine de 8 ani conștient, inconștient cred că moștenesc această înclinație prin pasiunea pentru grădinărit cultivată de către părinții mei.
Florăria COS e numele ales de sora mea, un altfel de ”Colection of Style” pentru amatoarele de fashion, e numele surorii mele și al soțului ei: Cosmina și Costin. Începuturile au fost foarte grele în special pentru ei, timp de doi ani în Florăria COS a fost o investiție continuă de resurse financiare și umane, eu fiind în acest caz un voluntar îndârjit.
Florăria COS nu realiza profit în primii doi ani, în momentul în care s-a discutat ipoteza de a închide florăria, am cutezat să preiau eu afacerea. Eram deja fără remediu: Florile îmi intraseră la inimă :).

2. Cum ți-ai pus tu amprenta asupra Florăriei COS și cum ți-a influențat munca din cadrul atelierului experiența în dezvoltarea abilităților și viziunii tale florale?

Odată preluat acest business creativ am efectuat câteva schimbări rapide, cea mai importantă și mai benefică pentru afacere a fost faptul că am promovat ”realizarea de buchete pe loc”. Am mai realizat două angajări, pe sora mea, care mă completează prin organizare și coordonează partea de gestiune a florăriei și încă un ajutor curios și receptiv creativității și dinamismului meu.
După 3 ani am ajuns să avem profit.

3. Ai participat la workshop-uri sau cursuri de specializare în domeniul floristic. Cum te-au ajutat acestea să-ți îmbunătățești aptitudinile și să-ți perfecționezi stilul ca și designer floral?

Am început cu Filomena Flowers, acesta a fost cursul care m-a inițiat în bazele floristicii, cromatică, curățare și întreținere flori, un adevărat dicționar atât de necesar celor care doresc să aleagă această cale creativă.
Informații valoroase pentru mine atât ca și florist dar și ca manager de business creativ le-am descoperit și asimilat de la cunoscutul designer *Nicu Bocancea.
Acestea desigur sunt doar câteva dintre persoanele care au contribuit la formarea mea, comunitatea de floriști formată la nivel național, datorită acestor cursuri de formare, și-a adus un aport formidabil și de bun gust asupra mea. Semnătura Florărie Cos are acum o grafie personală care transpune caracterul, valorile și felul meu de a fi în fiecare creație pe care o realizez ca și florist.


*Nota autorului: În acest paragraf, Georgiana, îmi descrie abilitățile renumitului designer de a convinge un client să apeleze la cunoscutul master florist, în cel mai scurt timp, până să ajungă la etajul atelierului său. Un fel de Elevator Pitch doar că într-un interval mai scurt de timp și cu siguranță mai ofertant din punct de vedere vizual.

4. Cum te implici în colaborarea cu clienții și cum reușești să realizezi aranjamentele florale în conformitate cu dorințele și preferințele lor?

Îți dau un exemplu: Ieri am avut în atelier o clientă care-și dorea o creangă de iederă într-un suport tapetat cu coajă de mesteacăn. Această întâmplare este genul de situație obișnuită în care misiunea mea este aceea de a face ordine și a organiza vizual imaginația clientului astfel încât clientul să fie mulțumit că este auzit și solicitarea sa a fost îndeplinită și eu liniștită că am împăcat această cerință cu eleganță imprimându-i semnătura Florăriei Cos la final.

5. Care a fost cel mai mare succes pe care l-ai înregistrat ca și florist și cum ți-a influențat acesta perspectiva asupra meseriei?

Locul I la un concurs organizat în Piatra Neamț, un buchet free style, cu Nicu Bocancea în juriu. O reușită care-mi încurajează felul meu spontan de a fi.

Aranjament cu ambalaje Avantflor realizat de catre Floraria COS

6. Ce sugestii ai oferi unui aspirant la cariera de florist care dorește să urmeze aceeași cale ca și tine?

Oricine pornește o afacere în domeniu floristic trebuie să fie conștient că este necesară o sumă generoasă de bani pentru a scala această afacere; așa cum spuneam și la începutul interviului, vorbim de un an jumate, minim. Acestei investiții în business i se mai adaugă și investiția în dezvoltarea profesională, deplasări și cursuri care se realizează în țară și nu numai. Este un proces de planificare, răbdare, transformare și adaptare continuă.

7. Prezintă-mi echipa din Florăria COS:
Echipă completează Florăria Cos cu abilități și moduri de abordare diferite. Sora mea Alina este meticuloasă și se ocupă de gestiune, curățenie și organizare, miercurea fiind ziua în care primim marfă. Eu sunt rapidă și reușesc să gestionez partea de comenzi, comunicare cu clienții și aranjamente, cu cea mai multă energie, în prima parte a zilei. O mai avem pe Roxi, care acum este la început și învață în ritm alert de la noi.

Mami, tati și Tanti Lili împreună cu soțul meu sunt o altă parte a echipei, cei care se ocupă de cultivarea unui teren de 2000 de mp la Roșiori (Jud. Mehedinți). Cultivăm flori și plante, printre speciile importante amintesc: Ranunculus, Matiola, Eucalipt, Bujori și Petunii, Mușcate, Cerceluș, Vinca + o gamă variată de flori pentru terasă sau balcon.
Toată familia e implicată, tata este cel care alimentează Titanicul/sera, supraveghează și menține o temperatură optimă în seră, cu alte cuvinte ”alimentează Titanicul să nu se scufunde nava”.

Am încheiat povestea de la Florăria COS cu Georgiana, o concluzie a fost că pentru orice trebuie să faci sacrificii pentru a avea rezultate. Greutatea cuvântului ”sacrificiu” la o căutătură mai atentă e umbrit de o familie, o echipă care știe să prioritizeze, să colaboreze și să-și transforme pasiunea în munca pentru frumos.

Te invit să împarți acest interviu cu persoane care activează în domeniul creativ, visează să-și deschidă un atelier de decor sau design floral sau doresc să devină producători locali. Un gând de inspirație sperăm să ajungă la voi, cele care citiți Portret de Atelier iar curajul să te determine să-mi scrii - 
office@avantflor.ro pentru a ne transmite provocarea & împlinirea pe care o regăsești în munca ta creativă.

Găsește accesorii și elemente de decor în shop.

Suport clienti LUNI-VINERI 8.30-17

0722 679 430 office@avantflor.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!