Baloanele de latex

Acestea se pot umfla atat cu aer, cat si cu heliu. Latexul este un material poros. Moleculele gazelor trec cu usurinta de suprafata acestuia, ducand la dezumflarea balonului. Umflat cu aer, balonul rezista mai mult timp. Moleculele de aer sunt mai mari ca cele de heliu. Ele nu pot iesi atat de usor.

De asemenea, altitudinea afecteaza timpul de plutire. Baloanele nu vor pluti la altitudini mari. Este de preferat sa se foloseasca baloane de diametru mai mare decat in mod normal. Un balon mai mare poate capta o cantitate mai mare de heliu.
Suprafata baloanelor de latex poate deveni putin opaca,ca si cum ar fi acoperita de un strat subtire de catifea. Se intampla in conditii mari de umiditate, altitudine sau cand sunt expuse la lumina soarelui. Acest lucru se datoreaza oxidarii, primul pas spre bio-degradare . Pentru a scadea efectul de oxidare, baloanele se pot acoperi cu o punga de plastic. Pentru un nr mare de baloane, umflarea trebuie sa se faca la locul evenimentului. Este o alta metoda sigura de a evita oxidarea.
Cea mai buna metoda(si cea mai ieftina) de a lega un balon este nodul. Aceasta nu adauga greutate in plus si etanseaza foarte bine balonul. Pentru a se pastra cat mai bine, baloanele trebuie pastrate intr-un bol opac. Asa vor fi ferite de razele soarelui si de oxidare.
Baloanele de folie

Se pot umflat cu aer sau cu heliu, dar cele de 4 si 9 inch se pot umfla doar cu aer. Dimensiunea nu permite umflarea cu o cantitate de heliu necesara plutirii.
Un balon de folie umflat correct va parea foarte ferm, cu cute distribuite uniform . Nefiind elastic ca balonul latex, umflarea excesiva a balonului folie va duce la spargere .
Sunt afectate de temperature la fel ca cele de latex, cu mici diferente. Umflate cu heliu in medi calde, si aduse la temperaturi mici, vor parea pe jumatete umflate. Isi vor recapata forma cand vor fi la temperatura initiala. Valva lor se bazeasa pe presiunea din balon pentru a fi cat mai etanse. Un balon care nu este umflat correct, se va dezumfla mult mai repede.
Depozitarea lor corecta va asigura un timp de plutire mai bun. Baloanele se vor depozita intins, in pachete. Nu cutati niciodata baloanele folie! Astfel veti evita craparea filamentului sau decojirea cernelei imprimate.